Hyvää lapsen oikeuksien päivää!


Tänä vuonna lasten oikeuksien päivää vietetään ensimmäistä kertaa vakiintuneena liputuspäivänä. (kuva Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0.)Lapsen oikeuksien päivä muistuttaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta ja sen noudattamisesta. Sopimus takaa kaikille alle 18-vuotiaille samat oikeudet. Ne perustuvat neljään keskeiseen periaatteeseen syrjimättömyydestä, lapsen oikeudesta elämään ja kehittymiseen, lapsen oikeudesta tulla kuulluksi sekä lapsen edun ensisijaisuudesta kaikissa lasta koskevissa päätöksissä.


Kirkkonummella lapsen oikeuksiin on panostettu ja olemme saaneet Unicefin ”lapsiystävällinen kunta” -tunnustuksen. Kunnassamme lapsia kuullaan, heillä on mahdollisuus osallistua tasavertaisesti ja heidän etunsa otetaan huomioon päätöksiä tehtäessä. Tämä on arvokas tunnustus, joka osoittaa, että Kirkkonummella ollaan sitoutuneita lapsen oikeuksien edistämiseen ja halukkaita kehittymään asiassa edelleen.

Lapsille on kunnassamme suunnattu myös hienoja palveluja, kuten laajasti auki vapaalla pääsyllä oleva asukaspuistotoiminta, useat nuorille suunnatut neuvontapalvelut, loma-aikatoiminta ja -ruokailu sekä monenlaiset kerhot, liikunta- ja opiskelumahdollisuudet. Lisäksi täällä huomioidaan se, että lapsen oikeus hyvään huolenpitoon lähtee vanhemmista. Kirkkonummella onkin kattavat neuvolapalvelut ja lisäpalvelut, kuten ilmainen ravitsemusterapia, jossa minuakin autettiin ekologisen ruokavalion koostamisessa vauvalle.


Tämän vuoden lapsen oikeuksien päivän teema on oikeus tulevaisuuteen. Käynnissä on valtakunnallinen Veikkolan koulun nuorten ajatuksesta lähtenyt kampanja #SaaUnelmoida, joka kannustaa nuoria unelmoimaan ja aikuisia jakamaan unelmansa (katso esimerkiksi työkavereideni lapsen oikeuksien lähettiläiden inspiroivat unelmat täältä.) Tarkoituksena on luoda lapsille tulevaisuususkoa. Tärkein tapa luoda tulevaisuususkoa teemapäivän jälkeenkin on kuitenkin aktiivinen ja näkyvä muutos ekologisuuteen. Ilmastotoimilla näytämme lapsille ja nuorille, että välitämme heidän tulevaisuudestaan ja kykenemme muutokseen. Huolet otetaan tosissaan, kun niihin myös reagoidaan tosissaan.


Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

24 views0 comments

Recent Posts

See All